GitHub Web Hook ile Deployment

Git hosting olarak Github kullanılan projelerde, Github’a gönderilen her yeni commit’de bir web adresinin tetiklenmesini sağlayabilirsiniz. Service Hooks menüsü altında yer alan WebHook URLs sayfasından, kaynak kodda değişiklik olduğu zaman, önceden tanımlanmış adres(ler)e POST methoduyla, güncelleme bilgilerini içeren JSON-encoded data ile beraber istek gönderilir. Burada örnek içeriğini bulacağınız payload bilgisine bakarak isteğin Github’dan gelip gelmediğini kontrol edebiliriz.
Continue reading GitHub Web Hook ile Deployment

2-legged OAuth PHP İmplementasyonu

Şirket içinde geliştirilen bir uygulamaya hem web’den hem de native mobile uygulamalardan erişilmesi planlanmaktaydı. O nedenle API-Centric bir uygulama yapıp, tüm client’ların bu API üzerinden işlemlerini gerçekleştirmesine karar verdik. Güvenlik katmanında da 2-legged OAuth kullanmaktayız. Normal OAuth kullanımından farklı olarak 2-legged OAuth’da ziyaretçinin (resource owner) API’ye (source) izin vermesi gerekmiyor çünkü API’yi sadece kendi güvenilir client’ların (consumer) kullanması amaçlanıyor, bu nedenle uygulamaya ait client’ın yine kendisine ait API’yi kullanmak için izin alması gereksiz oluyor.
Continue reading 2-legged OAuth PHP İmplementasyonu

Amazon EC2 üzerine LAMP Ortamı Kurulumu

Popüler cloud servisi Amazon EC2 üzerine, PHP uygulamalarını çalıştırabilmek için gerekli araçları kuralım.

Öncelikle AWS Management Console‘dan EC2 sayfasına girip Launch Instance butonuna basarak ihtiyaca göre bir adet instance açıyoruz. Classic Wizard‘ı kullanıp CHOOSE AN AMI aşamasında Ubuntu Server 14.04 LTS‘i seçip (64 bit) devam ediyoruz. Create Key Pair aşamasında yeni bir keypair oluşturup kaydetmeyi unutmayın. Bu keypair SSH ile sunucumuza bağlanmak için lazım olacak.

Kurulum bittikten sonra EC2 Dashboard’da, NETWORK & SECURITY menüsü altında Elastic IPs sayfasına giriyoruz. Buradan Allocate New Address butonuna basıp yeni bir IP alıyoruz. Daha sonra bu IP’nin üzerine tıklayıp Associate Address butonuna basarak biraz önce oluşturduğumuz instance ile ilişkilendiriyoruz. Böylece instance’ımıza bir adet IP bağlamış olduk. Yine NETWORK & SECURITY menüsü altından Security Group sayfasına girip HTTP portunu (80) açmamız gerekiyor. Kullandığınız security group’un üzerine tıklayıp Inbound tab’ından HTTP rule’unu eklemeniz ve kaydetmeniz yeterli.

Şimdi keypair ile EC2 sunucumuza ubuntu kullanıcısı ile bağlanalım (önce keypair dosya modunu güvenlik nedeniyle 600 yapıyoruz):
Continue reading Amazon EC2 üzerine LAMP Ortamı Kurulumu

Jenkins ile Git Kullanarak Deployment

Şöyle bir deployment akışımız olduğunu varsayalım:

  • Local ortamda projeyi ‘develop‘ branch’ında geliştiriyoruz.
  • Production’a bir release çıkmak istendiğinde develop branch’ını ‘master‘ branch’ı ile merge edip Github’a push’luyoruz.
  • Github’a güncelleme geldiğinde Jenkins tetikleniyor.
  • Jenkins build task’ini çalıştırıyor.
  • Eğer build başarılıysa Jenkins, görevi pruduction kodunu güncellemek olan başka bir işi çalıştırıyor.

Continue reading Jenkins ile Git Kullanarak Deployment